Showing posts with label working with Directory commands. Show all posts
Showing posts with label working with Directory commands. Show all posts

Wednesday, February 11, 2015

examples for directory in linux or working with Directory commands



working with directories

1. Display your current directory.
ANS:pwd

2. Change to the /etc directory.
ANS:cd /etc

3. Now change to your home directory using only three key presses.
ANS:cd (and the enter key)

4. Change to the /boot/grub directory using only eleven key presses.
ANS:cd /boot/grub (use the tab key)

5. Go to the parent directory of the current directory.
ANS:cd .. (with space between cd and ..)

6. Go to the root directory.
ANS:cd /

7. List the contents of the root directory.
ANS:ls

8. List a long listing of the root directory.
ANS:ls –l

9. Stay where you are, and list the contents of /etc.
ANS:ls /etc

10. Stay where you are, and list the contents of /bin and /sbin.
ANS:ls /bin /sbin

11. Stay where you are, and list the contents of ~.
ANS:ls ~

12. List all the files (including hidden files) in your home directory.
ANS:ls -al ~

13. List the files in /boot in a human readable format.
ANS:ls -lh /boot

14. Create a directory testdir in your home directory.
ANS:mkdir ~/testdir

15. Change to the /etc directory, stay here and create a directory newdir in your home
directory.
ANS:cd /etc ; mkdir ~/newdir

16. Create in one command the directories ~/dir1/dir2/dir3 (dir3 is a subdirectory
from dir2, and dir2 is a subdirectory from dir1 ).
ANS:mkdir -p ~/dir1/dir2/dir3

17. Remove the directory testdir.
ANS:rmdir testdir